top of page
  • ADVENTURER

Zpožděný let? Nepřišly Vám zavazadla?

Aktualizováno: 25. 12. 2019

ZPOŽDĚNÝ LET

Nárok na finanční kompenzaci vzniká každému cestujícímu, kterému byl zrušen let, aniž mu bylo zrušení dostatečně dopředu oznámeno, či jehož let byl oproti původnímu plánu o více než 3 hodiny opožděn. Zpoždění či zrušení však nesmí být způsobeno tzv. mimořádnými okolnostmi a let musí být uskutečněn buď evropským dopravcem, nebo z území Evropské unie, Norska, Islandu a Švýcarska.

Výše odškodnění staveného EU se odvíjí od délky letu:

250 € – let kratší než 1 500 km,

400 € – let delší než 1 500 km v rámci EU, Norska, Islandu a Švýcarska nebo mimo EU při letu v rozmezí 1 500 – 3 500 km,

600 € – let delší než 3 500 km.


ZRUŠENÝ LET

Při zrušení letu máte nárok na obdobnou kompenzaci jako u letu zpožděného, musí být však splněny určité podmínky.

Let musí být zrušen nejméně 14 dní před jeho plánovaným uskutečněním,

zároveň cestující nesmí od letecké společnosti dostat v období 7-14 dní před odletem nabídku letu, který odlétá nejpozději 2 hodiny před plánovaným odletem a přílet do cílové destinace není delší jak 4 hodiny,

nebo cestující nesmí od letecké společnosti dostat v posledním týdnu nabídku náhradního letu, který odlétá nejpozději 1 hodinu před plánovaným odletem a přílet do cílové destinace není opožděn o více než 2 hodiny.

Stejné výše odškodnění jsou i u odepření nástupu na palubu letadla, které se děje většinou pro nadměrnou rezervaci letenek.


MIMOŘÁDNÉ OKOLNOSTI

Letecké společnosti nemusejí odškodnění za zpožděný či zrušený let vyplácet, jestliže byla komplikace v letecké dopravě způsobena tzv. mimořádnými okolnostmi. Mezi ty se řadí:

Nepřízeň počasí

Politické nepokoje

Stávka zaměstnanců letiště

Problémy na letišti (požár v hale apod.)

Srážka s ptákem

Jedná se o události, kterým nemohl dopravce ze své strany zamezit. Jestliže však byl let zrušen z důvodu technické závady na letadle, má cestující na odškodnění nárok, a to i v přídě tzv. mimořádné technické závady, kterou letecké společnosti často pro zmatení cestujícího uvádějí.


ZTRACENÉ NEBO POŠKOZENÉ ZAVAZADLO

Jestliže vám letecký dopravce ztratí nebo poškodí zavazadlo, je povinen nahradit vzniklou škodu.

U náhrady za ztracené nebo poškozené zavazadlo je stanovená maximální výše odškodnění, kterou po letecké společnosti můžete požadovat. Jedná se o zhruba 36 500 Kč na jedno zavazadlo.


POZOR NA LHŮTY!

Poškozené zavazadlo musíte písemně reklamovat u letecké společnosti do 7 dní.

Zpožděné zavazadlo se stává ztraceným po 21 dnech od příletu letadla. Po tomto termínu lze za zpožděné zavazadlo žádat náhradu.

Pokud vám letecká společnost odmítne za ztracené nebo poškozené zavazadlo zaplatit odškodnění, máte až 3 roky na podaní žaloby. Lhůta se počítá ode dne letu.


JAK NÁROK UPLATIT?

Máte v podstatě dvě možnosti. Buď se vrhnete do boje přímo s aerolinkami, nebo můžete nechat celý proces na právnících.

My máme velice dobrou zkušenost se službami z webu www.vasenaroky.cz

Zdarma posoudí celý případ a pokud se rozhodnou, že je Váš nárok oprávněný, zašlou Vám plné moci a začnou na případu pracovat. Neplatíte žádné poplatky, ani zálohy, dokud není případ vyhrán. Pak dostanete vyplacené odškodné, bez jejich provize, která činí 25% z vysouzené částky bez DPH (čili reálně 30%). Pokud případ prohrajete, neplatíte nic.

My jsme nárokovali odškodné u společnosti Bluebird Cargo (BF/BBD). Záležitost šla až k soudu a její vyřízení trvalo skoro rok, nicméně jsme vysoudili 2x 600EUR :-)



2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page