top of page
  • ADVENTURER

Na Barbadosu

Aktualizováno: 11. 1. 2020

Na začátku července se objevily akční letenky na Barbados z Prahy. Rozhodli jsme se proto si na začátku listopadu zaletět prohřát trochu kosti.

Odlet se nám pokusili znepříjemnit na check-inu ČSA, kde se nás pokusili zkásnout o příplatek za nadváhu dvou zavazadel (vážily 20,9 a 21,8kg místo zaplacených 20kg). To že máme zaplacená zavazadla 4, ale ve skutečnosti máme jen 2 obsluhu nezajímalo. Tak jsme něco přebalili do příručáků. Během toho se obsluha pokusila o stejný trik s dalším cestujícím, tentokrát ale uspěla.

Tentokrát se Jáchym nepokusil do letadla propašovat vystřelenou nábojnici (jako při letní dovolené na Krétě), tak bezpečností kontrola proběhla bez problémů.

Na letišti jsme si vyzvedli auto, co jsme si zamluvili přes www.rentalcars.cz a po necelé hodině jízdy dorazily na apartmán. Jednalo se o Lantana Barbados Condos. Apartmán byl umístěn v bloku dvou domů, kde měl každý z nich vlastní bazén. Apartmán jsme rezervovali přes www.hotels.com, který nabízel nejlepší cenu a navíc má za deset zaplacených nocí jednu zdarma.

Jelikož je ostrov malý a chtěli jsme chtěli vyrážet na průzkum na různá místa, zvolili jsme kombinaci auto + jeden apartmán bez stěhování po ostrově.


Měna

Měnou je Barbadozský dolar V době naší cesty byl kurz cca 12kč/1BD. Většinou budete měnit v bankách, které jsou ale většinou o víkendech zavřené. Kartou se dá platit ve většině obchodů i restaurací.


Internet

Wifi připojení má spousta restaurací a hotelů, kvalita je proměnlivá.

Pokud chcete být připojení přes SIMku, můžete si koupit předplacenou kartu od společnosti FLOW (má spoustu prodejních míst, včetně supermarketů MAssy stores). Cena je 5,99BD za den, 23,99BD za týden a 39,99BD za měsíc plus 5BD za aktivaci karty. Výhodou je že karta funguje i na okolních ostrovech (vyzkoušeno na Grenadě).


Nakupování

Jelikož jsme se většinou stravovali sami, tak jsme potraviny nakupovali v supermarketu Massy stores. Po ostrově je jich hodně a sežene zde prakticky vše k jídlu, hygieně a běžnému životu. Vše je na Barbadosu o něco dražší, než jsme zvyklí, ale pokud se budete zaměřovat na lokální produkty, a zboží v akci, dá se nakoupit poměrně rozumně.

Na nákup ovoce, zeleniny, případně ryb a jiných mořských potvor doporučujeme využít místní prodejce, stánky jsou všude možně u cest a rybí trhy najdete u většiny městeček.


Fastfood

Kromě známých řetězců jako je KFC nebo Burger King můžete navštívit i místní řetězec Chefette. Za 12-15BD si zde můžete dát menu burger/wrap s nápojem a hranolkami. V několika z nich je i o něco „luxusnější“ rozšíření BBQ grill & salad bar, kde si můžete dát například výborná žebírka, stejky, steakové hranolky nebo si namíchat vlastní salát.

A za 4BD zde mají luxusní obrovskou porci zmrzliny v kornoutu.

Pokud máte s sebou děti, tak se pravděpodobně návštěvě tohoto fastfooodu nevyhnete, protože u každého z nich je obrovská prolézačka se skluzavkami. Šikovně oplocená a dá se se k ní dostat pouze z restaurace, takže můžete nechat prcky řádit a v klidu si dojíst Váš oběd.

Různé burgery a sendviče si můžete dát na každém rohu, na plážích se cena pohybuje okolo 15-20BD za burger, 25-30BD za kombo se salátem a hranolkami.

Pitná voda

Většina vody, co teče z kohoutku je pitná (zeptejte se konkrétního majitele nemovitosti). Nicméně třeba v našem ubytování nám voda nechutnala, takže jsme ji používali jen na vaření a kávu/čaj. Ale třeba na letišti byla voda dobrá i chuťově.


Další atrakce

Pláže

Zkusili jsme se vyhnout profláknutým plážím doporučovaných v průvodcích a vydali se na průzkum těch méně známých.

Heywoods beach – málo navštěvovaný plán poblíž Speightstownu. Pěkná pláž, u které budete mít za sebou nedostavěný komplex luxusního hotelu.

Paynes Bay Beach – není sem úplně jednoduché najít cestu. Z hlavní silnice sem vede chodník na severním konci pláže (je zde i sprcha na opláchnutí sladkou vodou). Lidí je tu stále málo, ale zajíždějí sem výletní katamarány. Zase si zde ale můžete pronajmout lehátka (40BD na den) a koupit burgry nebo pití.

Paradise Beach - téměř liduprázdná a moc pěkná pláž. V pozadí opět několik resortů s nedostavenými nebo zdevastovanými budovami. Lehký proud.

Batts Rock Beach – na sever od Paradise Beach. Je zde dětské hřiště a restaurace. Menší pláž s možností půjčení si lehátek.

Na východním pobřeží jsme pár pláží navštívili taky, ale většinou zde byly hodně velké vlny a občas i docela dost skalisek ve vodě.


Výpravy na katamaránu, kde vozí lidi po vybraných plážích a hrají jim k tomu hudbu a dají oběd nás moc nelákaly, takže jsme kromě koupání vyrazili na několik zajímavých míst.

Barbados Wildlife reserve

Příjemná procházka pralesem, kde můžete prozkoumat původní britskou strážní věž. Také zde najdete malou zoo, která je zajímavá tím, že procházíte přímo mezi zvířaty. Můžete okolo sebe vidět spoustu želv, opic, srnek, pávů nebo jakési křížence mezi srnkou a zajícem – Mara stepní. V dalších, tentokrát již uzavřených pavilonech, můžete vidět plazy a ptactvo.

https://www.barbadoswildlifereserve.com/

Harison’s Cave

Krásné krápníkové jeskyně. Můžete si vybrat, jestli si jeskyně prohlédnete z vláčku, který Vás komplexem proveze (se zastávkami a možností si několikrát vystoupit), nebo jestli se vydáte na dobrodružnější pěší výpravu. Jelikož jsme s sebou měli prcky, tak jsme využili vláček. V okolí jeskyně bylo navíc k vidění několik opic.

http://harrisonscave.com/

St. Nicholas Abbey

Původní opatství, které je dodnes využíváno především jako palírna rumu. Můžete se zde projet dobovým vláčkem na vyhlídku Cherry Tree Hill Reserve (dá se sem dojet i autem). Je odsud krásný výhled na východní pobřeží ostrova. A také si zde cestující musí vlastními silami otočit lokomotivu, aby se mohlo jet zpět. Zajímavý je prohlídka samotného opatství, kde uvidíte několik původních místností a také výrobu rumu. Samozřejmě s ochutnávkou.

https://www.stnicholasabbey.com/

Bridgetown

Na pěknou procházku můžete vyrazit k přístavu v Bridgtawnu. Centrum je celkem malé a máte ho projité za chvíli. Je zde pěkné náměstí National Heroes squeare s památníkem vojákům z 1. světové války a o kus vedle pěkná katedrála St. Micheael’s Cathedral and Angels.

Východní pobřeží - tato část ostrova je mnohem hornatější, pláže jsou zde krásné, ale ve vodě je hodně skalisek a kamenů. Také jsou zde mnohem větší vlny než na západě. Pro surfaře to zde ale bude určitě zajímavé. Při cestě podél pobřeží se Vám otevře spousta krásných výhledů.

Okolní ostrovy

Pokud je Vám Barbados malý, může např. s leteckou společností Liat vyrazit na některý z okolních ostrovů, jako je například Grenada, Trinidad a Tobago, Sv. Lucie, Sv. Vincent a Grenadiny.

Jak jsem zjistil, takž na Trinidad a Tobago jsou nelegální batohy v maskovaném provedení, takže pozor na to.


16 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page